NEDEN KİTAP OKUMALIYIZ?

Kilim Gazetesi,Baden-Württemberg, Ekim 2024

Dünyanın en büyük yayıncılık etkinliği olan Frankfurt Kitap Fuarı yaklaşıyor. Kitap dünyasındaki yeniliklerin ve edebi trendlerin kalbinin attığı yer olarak bilinen ve yüzlerce ülkeden yayıncıyı, yazarı ve okurlarını bir araya getiren bu fuar, şüphesiz kitaplara olan ilginin küresel ölçekteki gücünü gösteren dev bir organizasyon. Ayrıca okuma kültürünü yaygınlaştırmak ve bilgi paylaşımını artırmak yönüyle de büyük bir önemi olan bu etkinlik dünyanın en büyük kitap fuarı unvanına da sahip. Fuar, 16-20 Ekim tarihleri arasında 76. kez kapılarını açarken bu yılın onur konuğu İtalya olacak.

İşte böylesine büyük bir organizasyonun ışığı üzerimize yansımışken ben de bunu fırsat bilip sormak istiyorum: “Neden kitap okumalıyız?”

Kitaplar, insanlık tarihinin en değerli bilgi kaynaklarıdır. Okuduğumuz her kitap, bize yeni bir bakış açısı kazandırırken genel kültürümüzü zenginleştirir ve bizi entelektüel olarak geliştirir. Romanlar, şiirler ya da bilimsel eserler, fark etmeksizin (elbette zararlı neşriyatlar hariç!) her kitap, dünyayı daha iyi anlamamıza katkı sunar.

Düzenli kitap okumak, beynimizi aktif tutar ve zihinsel sağlığımızı korur. Ayrıca okumak, hafızamızı güçlendirir, analitik düşünme yetimizi geliştirir ve problem çözme becerilerimizi artırır. Özellikle stresli anlarda kitaplara yönelmek, bizlere zihinsel rahatlama sağlar.

Kitaplar, farklı yaşamları ve duyguları deneyimlememize vesile olarak empati duygumuzu güçlendirir. Bir roman karakterinin iç dünyasına girerek, başkalarının bakış açısını daha iyi anlayabilir ve hayata karşı daha açık fikirli olabiliriz.

O halde neler okumalıyız?

Bu, zevkler ve renkler, başlığı altında göreceli bir durum olsa da bazı önerilerim olacak elbet.

Mesela dünya edebiyatında “klasikler” olarak bilinen eserler. Bu eserler, insan ruhunu ve toplumu derinlemesine anlamamıza yardımcı olur. Tabii buna karşın çağdaş yazarların eserleri de modern dünyanın karmaşıklığını anlamamız açısından çok değerli. O halde okumamız gerekenler listesinde hem klasik hem de çağdaş eserlere yer vermeliyiz.

Bilimsel kitaplar, dünyayı anlama kapasitemizi artırırken, uzmanı tarafından yazılan kişisel gelişim kitapları ise bireysel becerilerimizi geliştirmemize yardımcı olabilir. Teknoloji, psikoloji ve felsefe gibi konularda okumak, hem bilgi dağarcığımızı hem de düşünme ve muhakeme yetimizi güçlendirecektir.

Farklı türlerden kitaplar okumak, ufkumuzu genişletir. Bilimkurgu, polisiye, tarih, felsefe gibi değişik türleri deneyimlemek, hem eğlenceli hem de öğretici olabilir.

Sonuç olarak; kitap okumak, hem kişisel gelişimimiz hem de toplumsal farkındalık kazanmamız için vazgeçilmez bir alışkanlık olarak hayatımızın her anına eşlik etmelidir. Kitaplarla kurduğumuz derin bağ, bilgi ve empati dünyamızı zenginleştirirken, ruhumuzu da besler. Frankfurt Kitap Fuarı gibi organizasyonlar, bu kültürü yaygınlaştırmak ve daha fazla insanı okuma dünyasına çekmek açısından bu sebeple büyük önem taşır. Bu düşünceyle ben de mümkün olan kitap fuarlarına gitmenizi tavsiye ederim.

Unutmayın, nefes aldığımız her gün, yaşantımızda kitaplara biraz daha fazla yer açarak, hayatımızı daha anlamlı ve zengin kılabiliriz.

Sağlıcakla ve kitaplarla kalın…

Paylaşın herkes okusun ;

2 Yorum

  • Halil K

    Çok uzaklarda olsanızda ışığınız güneş gibi her yere ulaşıyor… Işığınız hep ferli, günleriniz güzel, sağlık ve mutluluğunuz daim olsun…Selam ve sevgiler…

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir